
Ponents:
- Imma Buñuel. Mestra i Psicopedagoga. Directora Equip LIC, Serveis Territorials Maresme-Vallès Oriental. Professora associada de la UAB.
- Montserrat Llivina. Llicenciada en Filologia catalana. Forma part de l’equip LIC. Forma, assessora i acompanya els centres que acullen alumnes nouvinguts.
Resum:
Actualment, ens trobem a les aules amb una gran diversitat lingüística i cultural i un alt percentatge de matrícula viva. Per aquesta raó és essencial promoure l’acompanyament de l’alumnat nouvingut i fomentar l’aprenentatge de la llengua catalana.
L’acollida i la inclusió escolar de tot l’alumnat ha de ser de les primeres responsabilitats i primers objectius del centre educatiu i dels professionals que hi treballen.
En funció de les característiques dels alumnes d’origen estranger, els centres han de donar la resposta organitzativa més adequada per garantir-los l’aprenentatge de la llengua, l’accés al currículum i als processos de socialització, i han d’establir els criteris metodològics i els materials curriculars que els facilitin la inclusió a les aules ordinàries des del primer moment.
En aquesta xerrada explicarem:
- Quina és la diferència entre l’alumnat nouvingut i l’alumnat de procedència estrangera?
- Com preparem l’arribada de l’alumnat nouvingut? (Estratègies de rebuda)
- Com creem vincle amb les famílies de l’alumnat nouvingut? (Entrevista amb la família)
- Quant de temps es triga a aprendre una segona llengua?
- Com aconseguim que l’alumnat se senti vinculat al centre? (Pla d’acollida)
- Quines són les nostres expectatives d’èxit educatiu de l’alumnat nouvingut? Com les expressem? (Orientacions per a l’elaboració dels PI)
- Com podem ensenyar continguts d’àrees diverses a l’alumnat que no coneix la llengua vehicular? (Orientacions metodològiques)
- Qui és responsable del progrés de l’alumnat nouvingut? Qui l’avalua i com? (Estratègies i eines d’avaluació)
- Quins materials i recursos poden ser útils per treballar amb l’alumnat nouvingut? (Recursos)
El Departament d’Educació i, en especial l’Equip d’assessorament LIC, ofereixen gran quantitat de recursos per tal de facilitar l‘itinerari educatiu de l’alumnat nouvingut.
La xerrada va adreçada a mestres i professors d’infantil, primària i secundària.