
Ponent:
- Joan Portell Rifa
Llicenciat en Filosofia i Ciències de l’Educació per la UB i doctor en Didàctica de la Llengua i la Literatura per la UAB. Actualment, treballa com a professor associat en diferents universitats i durant quinze anys fou cap de publicacions de l’Associació de Mestres Rosa Sensat. La seva recerca s’ha centrat en els hàbits lectors en el si de la família, l’escola i la societat. Va coordinar, des del 2005, el programa Municipi Lector de difusió de la lectura. Té publicats diferents títols per a infants, assaigs sobre lectura i diversos reculls d’itineraris i llibres per acostar els més petits a la natura. Forma part del veïnatge Llibres al Replà, on el trobareu al 2n 2a.
Resum:
La lectura, com a base d’altres aprenentatges, esdevé un factor fonamental per a l’adquisició i desenvolupament de les competències bàsiques. Per això, la lectura ha de ser una prioritat en els centres i en la tasca de tot docent. Per tal de millorar la coherència pedagògica i disposar d’una línia d’escola, és necessari disposar d’un Pla de lectura de centre (PLEC).
El Pla de lectura de centre és una eina global que recull i sistematitza els objectius, les metodologies i les estratègies per incidir en l’aprenentatge lector, l’aprendre a llegir i el gust per la lectura.
Aquest document hauria d’esdevenir la carta de navegació de les escoles, en coordinació amb les biblioteques —i fins i tot d’altres entitats més generals com municipis i comarques— a fi de promocionar el compromís en l’hàbit lector i relacionar-hi les famílies.
El Pla de lectura de centre té la voluntat de ser una guia de viatge, una proposta en la qual es vinculin tots i cadascun dels qui, d’una manera o altra, poden promoure que els nostres infants i joves esdevinguin lectors; lectors de ple dret, crítics i amb formació per poder entendre i jutjar tot el gavadal d’informació que han de ser capaços d’assimilar i, si és necessari, de seleccionar i rebutjar. Ser ciutadà és, avui en dia, sinònim de ser lector, i en aquesta finalitat ens veiem obligats a estar-hi implicats i compromesos.
En definitiva, el pla de lectura de centre és l’eina necessària, gairebé diríem que imprescindible, per marcar el rumb de la lectura que tots estem convidats a seguir.
En la xerrada parlarem de:
- Què és un pla de lectura de centre?
- Com podem detectar les necessitats del nostre centre: la diagnosi
- Com podem dissenyar, planificar i avaluar el pla de lectura de centre?
- El Pla lector, una peça fonamental del Pla de Lectura de Centre.
- Quines orientacions ens poden ser útils per triar les lectures?
- Quins exemples d’itineraris lectors ens poden inspirar?
La xerrada va adreçada a mestres d’educació infantil, primària i secundària.
Si en voleu saber més, us ho explicarem a la xerrada.
Us hi esperem! 😉
Dia i hora
- Dijous 15 de febrer a les 18h.
Xerrada en línia, gratuïta i oberta a tothom.