
Ponents:
Marta Roig – Diplomada en Biblioteconomia i Documentació i Màster en Biblioteca escolar i promoció de la lectura. Des del 2019, és la secretària tècnica de l’IBBYcat Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil. Ha imaginat, creat i coordinant projectes i activitats de promoció de la lectura i de biblioteques escolars i ha produït i conduït múltiples laboratoris de lectura. També ha format i assessorat professionals, entitats i empreses dels sectors culturals i educatius.
Natàlia Martínez – Llicenciada en Comunicació Audiovisual. Dissenya, produeix i condueix experiències literàries per a infants a través del joc, la creativitat i la sorpresa, en el context d’escoles i biblioteques. Com a membre de l’equip de l’Ibbycat, és coordinadora de les exposicions i dels laboratoris de lectura, i imparteix formacions i xerrades sobre aquest format de dinamització lectora per a mestres, bibliotecaris i especialistes LIJ. També col·labora amb la revista Faristol en tasques de coordinació i difusió de les crítiques literàries.
Resum:
Els laboratoris de lectura són espais de creació per als infants i les seves famílies que conviden a experimentar al voltant de la lectura, entesa en el sentit més ampli del terme: llegir amb tots els sentits, la lectura d’imatges i sons, la creació literària com un joc i la imaginació poètica com a forma artística.
Els laboratoris de lectura ens conviden a descobrir l’univers dels llibres a partir d’una experiència vivencial i significativa per als infants i les seves famílies. Un espai de creació per llegir amb tots els sentits, imaginar mons desconeguts i jugar amb totes les possibilitats artístiques i poètiques que ens ofereixen les històries.
El format obert dels laboratoris ens pot fer creure que es basen en la intuïció i la improvisació, però se segueix un guió molt pensat. Parteixen dels llibres per acabar tornant als llibres. L’obra és la font d’inspiració i la protagonista de les sessions. Els laboratoris només procuren donar eines per descodificar-la.
En la xerrada parlarem de:
- Què són els laboratoris de lectura?
- Quins objectius ens plantegem amb els laboratoris de lectura?
- Quin decàleg caracteritza els laboratoris de lectura?
- Quin paper fa l’adult en els laboratoris de lectura?
- Quines experiències de laboratoris de lectura hem dut a terme?
- Quines orientacions ens poden ser útils per elaborar un laboratori de lectura?
La xerrada va adreçada a mestres d’educació infantil, primària i secundària.
Si en voleu saber més, us ho explicarem a la xerrada.
Us hi esperem! 😉
Dia i hora
- Dimarts 27 de febrer a les 18h.
Xerrada en línia, gratuïta i oberta a tothom.