
Ponent:
- Mònica Baró Llambias
Diplomada en Biblioteconomia i Documentació. Llicenciada en Història i doctora en Documentació. Ha treballat en biblioteca escolar i biblioteca pública i és professora Facultat d’Informació i Mitjans Audiovisuals de la Universitat de Barcelona. Especialitzada en biblioteques escolars i promoció de la lectura, ha publicat nombrosos articles i llibres sobre el tema. Coordinadora del Màster de Biblioteca escolar i promoció de la lectura (UAB-UB). Ha impulsat l’Observatori de Biblioteques, Llibres i Lectura de la UB. Pertany a BiBES: (Biblioteques, Educació i Societat).
Resum:
Hi ha molts motius per tenir una bona col·lecció de llibres de coneixements a la biblioteca escolar, però la realitat és que, encara avui, malgrat els canvis que han tingut lloc en els últims anys, continuen sent gairebé desconeguts.
Tant a la majoria de les nostres biblioteques escolars com a les biblioteques d’aula, la presència de llibres de ficció supera de llarg la dels llibres informatius, que queden invisibilitzats. .
Per si això no fos suficient, les activitats de promoció de la lectura, també tenen tendència a centrar-se més en la ficció. D’altra banda, quan les biblioteques elaboren llistes de lectures recomanades, gairebé mai incorporen llibres informatius.
No obstant això, els llibres de coneixements són un recurs molt potent que, a més d’aportar continguts, amplia els models de lectura, facilita els processos de recerca documental i l’adquisició de competències de cerca i ús de la informació, processos essencials en els models d’aprenentatge d’avui.
És una eina molt interessant per fomentar l’hàbit lector entre aquells nois i noies que rebutgen les obres de ficció, però que llegiran encantats qualsevol llibre de coneixements que estigui relacionat amb les seves aficions o interessos.
En la xerrada parlarem de:
- Què són els llibres de coneixement?
- Què aporten els llibres de coneixement a la biblioteca escolar?
- Quins beneficis aporta als infants i joves treballar amb els llibres de coneixement?
- Quines tipologies de llibres de coneixement ens podem trobar?
- Quins llibres de coneixement ens interessa tenir a la biblioteca escolar? (Recomanacions)
La xerrada va adreçada a mestres d’educació infantil, primària i secundària.
Si en voleu saber més, us ho explicarem a la xerrada.
Us hi esperem! 😉
Dia i hora
- Dimarts 21 de novembre a les 18h.
Xerrada en línia, gratuïta i oberta a tothom.