
Ponent:
- Anna Forés
Doctora en Filosofia i Ciències de l’Educació i Llicenciada en Pedagogia (UB). Professora del Departament de Didàctica i Organització Educativa (UB). Directora de la Càtedra de Neuroeducación UB- EDU1st. Codirectora de l’Anuari 360 de la Fundació Jaume Bofill. Coordinadora de la universitat de l’experiència “Educació i Societat”. Professora de la Universitat Ramon Llull, en educació i treball social. Consultora UOC. Membre del grup de recerca GR-EMA (entorns i materials per a l’aprenentatge) de l’ICE de la UB, i del grup d’Innovació INDAGA’T (Grup d’Innovació Docent per afavorir la Indagació). Codirectora de la revista REIRE (revista d’innovació i investigació educativa). Primera presidenta AIRE (associació d’investigació per a la resiliència). Escriptora de diversos llibres.
Resum:
Llegir és molt més que distingir els sons figurats per les lletres, també és entendre què diuen les paraules, les frases i els textos. Llegir implica comprendre quin és el missatge que codifiquen.
Aprendre a llegir és una tasca molt difícil pel cervell, tot el que aprenem canvia la configuració neuronal del cervell. No tenim cap àrea del cervell especialitzada a llegir. Aprendre a llegir significa, aprofitar àrees del cervell que, per evolució serveixen per a altres coses, canviar-los parcialment aquesta finalitat, i connectar-les entre elles d’una manera que, per si mateixes, no s’haurien connectat mai.
El nostre cervell, cada imatge que veu, se la imagina girada 360 graus, és la manera d’anticipar qualsevol situació. La B, la D, la P i la Q, en el nostre alfabet, són la mateixa lletra canviada d’orientació. Quan aprens a llegir, qualsevol d’aquestes lletres, el cervell les gira. Hi ha infants a qui els costa més i infants a qui els és més fàcil.
S’han fet estudis en què s’han descobert evidències científiques dels beneficis que té llegir en veu alta. S’ha detectat la importància que té pels infants llegir amb veu alta i quines estratègies cal fer servir perquè la lectura en veu alta sigui el màxim de beneficiosa possible.
En aquesta xerrada parlarem de:
- Com aprenem a llegir.
- Quins beneficis aporta la lectura en veu alta.
- Quines estratègies són útils per dur a terme la lectura amb veu alta a la nostra aula.
La xerrada va adreçada a mestres d’educació infantil, primària i secundària.
Si en voleu saber més, us ho explicarem a la xerrada.
Us hi esperem! 😉
Dia i hora
- Dijous 5 d’octubre a les 18h.
Xerrada en línia, gratuïta i oberta a tothom.