
Ponents:
Roser Martínez – Filòloga, professora de secundària de llengua i literatura catalana i, actualment, assessora de llengua, interculturalitat i cohesió social a l’Hospitalet. Li agrada el món de la comunicació, les llengües i gaudir, connectar i reflexionar a través de la literatura.
Isabel Pau – Biòloga i professora de secundària. Doctorada en didàctica de les ciències va fer la seva tesi sobre com utilitzar les novel·les com a context científic. Li agrada explorar com a través de la literatura ens podem plantejar preguntes de caire científic tot treballant-ho a l’aula de secundària.
Resum:
Aprendre ciència llegint i gaudint de la literatura ajuda a fer créixer el nostre alumnat i li dona eines per ampliar els seus coneixements, la seva creativitat i fomenta el gaudi per la lectura a les aules. Volem treballar des del nivell científic, però també des del nivell literari. Connectar la literatura i el coneixement científic amb el gust per la lectura.
En la xerrada us donarem a conèixer l’espai “Literatura i ciència a l’aula” on trobareu un recull de novel·les i àlbums il·lustrats de temàtica científica com a propostes per a treballar continguts de ciències a través de la literatura a diferents etapes educatives. Aquest material ha estat fruit de la col·laboració del grup de treball “Literatura i Ciència” del Cesire.
Us compartirem un recull de novel·les, àlbums i contes que podeu llegir i treballar a l’aula amb els alumnes d’infantil, de primària i de secundària. Cada lectura presenta una fitxa guiada en la qual hi trobareu, de manera més detallada, els aspectes científics i socioliteraris que podeu treballar a l’aula així com un breu resum i el curs o cursos que recomanem per llegir-los.
En la xerrada també desenvoluparem algunes de les propostes per a secundària per a treballar algunes novel·les a les classes de ciències i us presentarem les guies de lectura elaborades. Parlarem de L’evolució de la Calpurnia Tate (actvitiats) així com de La Balada del Funicular, Katalepsis i L’expedició del Doctor Balmis, que formen part del Programa Gust per la Lectura – Llegim ciència.
En la xerrada parlarem de:
- Com podem treballar les ciències des de la literatura?
- Quins tipus de novel·les ens poden ser útils?
- Quines propostes de lectura ens poden ser útils per a infantil i primària?
- Quines propostes de lectura ens poden ser útils per a secundària?
- Quines experiències hem dut a terme a l’aula?
La xerrada va adreçada a mestres d’educació infantil, primària i secundària.
Si en voleu saber més, us ho explicarem a la xerrada.
Us hi esperem! 😉
Dia i hora
- Dimarts 16 de gener a les 18h.
Xerrada en línia, gratuïta i oberta a tothom.