
Ponent:
Laia Jurado i Canadell
Mestra d’educació especial, llicenciada en psicopedagogia i màster en educació inclusiva. Faig Mitja jornada com a mestra de l’escola Puiggraciós, formant part de l’equip MESI. I l’altra mitja jornada sóc FEI (Formadora d’Educació inclusiva). Imparteixo la formació DUA (Disseny Universal per l’Aprenentatge) de la xtec.
Resum:
Avançar cap a una escola per a tothom, implica que tot l’alumnat tingui presència, participi i progressi en el mateix entorn escolar, obtinguen una resposta personalitzada.
Viure la diferència com un factor positiu i cercar formes cada cop més adequades de respondre a la variabilitat predictible de les aules, garantint una major igualtat d’oportunitats suposa prendre decisions en diversos àmbits d’intervenció educativa i institucional.
Les mesures i els suports universals s’adrecen a tot l’alumnat. Són accions i pràctiques de caràcter educatiu preventiu i proactiu, les quals estan sistematitzades i que:
- Permeten flexibilitzar el context d’aprenentatge.
- Proporcionen estratègies per minimitzar les barreres d’accés.
- Garanteixen l’aprenentatge significatiu.
- Garanteixen la convivència, el benestar i el compromís de tota la comunitat educativa.
En la xerrada parlarem de quines actuacions permeten al centre crear contextos educatius inclusius:
– Personalització dels aprenentatges: compartir els objectius d’aprenentatge, ambients, racons, aprenentatge entre iguals, treball per projectes, capses d’aprenentatge, classe inversa, situacions d’aprenentatge …
– Organització flexible del centre: agrupament flexible de l’alumnat, organització flexible de l’espai, docència compartida, flexibilització horària…
– Avaluació formativa i formadora: compartir els criteris d’avaluació, Autoavaluació, coavaluació, bases d’orientació i rúbriques, portafoli, carpeta d’aprenentatge, mapes conceptuals, diari de classe…
– Processos d’acció tutorial i orientació: Acció tutorial individualitzada, acció tutorial al grup, programes i projectes específics, orientació acadèmica i professional, espais d’aula…
Aquestes actuacions les apliquen tots els i les docents del centre coordinats per l’equip directiu, amb la implicació de tota la comunitat educativa i han d’estar recollides en el PEC i en les NOFC.
La xerrada va adreçada a docents de les diferents etapes educatives: educació infantil, primària i secundària.