
Índex
Descobreix com s’aprèn a l’escola de bosc
Aquesta és una formació per aprendre la manera de treballar d’una escola de bosc. Un espai a l’aire lliure, immers a la Natura, on els infants juguen lliurement, i guien el seu propi joc i aprenentatge. Un espai sense parets amb riscos i reptes, on el paper del docent té un rol essencial en el desenvolupament de les capacitats úniques de cada infant.
La intenció d’aquesta formació és la d’oferir una nova mirada a l’educació a través de la connexió amb els valors fonamentals com a persones i mestres, així com poder desaprendre per aprendre noves pràctiques que serveixin i donin suport als infants no només com a estudiants d’una vida acadèmica, sinó com futurs adults que puguin prosperar en un Planeta incert.
Durant la formació hi haurà diverses oportunitats per a la reflexió personal i educativa. També hi haurà una àmplia oferta de recursos per explorar des de cançons amb moviment, jocs, contes orals, estratègies per la resolució de conflictes, rutines per poder posar en pràctica dins d’una aula interior, però sobretot recursos per la gestió i la facilitació de l’aprenentatge en un entorn Natural obert: com sentir-nos segurs a l’aire lliure, com gestionar la disciplina, com i quan fer preguntes, com estendre el pensament, com facilitar el pensament crític, com sostenir l’espai sense donar la resposta, entre d’altres.
Objectius
- Familiaritzar-se amb altres pedagogies educatives.
- Conèixer l’origen del concepte escola de bosc.
- Reflexionar sobre els propis valors fonamentals i educatius.
- Connectar-se amb un/a mateix/a i identificar com és per cadascú la relació amb la Natura.
- Comprendre amb la ment i el cos com ens beneficia com a éssers humans cultivar la connexió amb la Naturalesa i quina rellevància té pel nostre benestar l’afinitat amb el món Natural.
- Prendre consciència des de quin espai interior estic aportant als infants.
- Conèixer els beneficis físics, socioemocionals i d’immunitat que té créixer i aprendre a una escola de bosc.
- Conèixer els elements que formen part del currículum .
- Profunditzar sobre la importància dels contes orals pel desenvolupament del llenguatge
- Ampliar la mirada sobre l’impacte dels hàbits i rutines en la disciplina i la seguretat dels infants en un espai Natural.
- Reflexionar sobre el joc lliure i la gestió del risc a l’aire lliure.
- Analitzar i reflexionar sobre el rol del docent a l’escola de bosc.
- Donar a conèixer els materials més utilitzats.
- Observar i conèixer què i com s’avalua a l’escola de bosc.
Continguts
- Història i actualitat dels pobles indígenes nadius americans als Estats Units i la revitalització de la seva cultura a través de l’escola de bosc. Origen geogràfic del concepte escola de bosc. Pedagogies educatives alternatives. La recapitulació dels valors fonamentals.
- L’afinitat innata per la connexió amb el món Natural. L’impacte de la Naturalesa pel nostre benestar. La rellevància que té per cadascú la relació amb la Natura.
- Les dificultats acadèmiques i el seu origen en el subdesenvolupament de les habilitats motores i sensorials. Recursos per treballar les habilitats motores. Els sentits, la propiocepció i el sistema vestibular. La integració sensorial.
- El currículum: els límits i la seguretat, la convivència, els interessos, els cicles, les cultures, la vegetació, els animals, les habilitats de supervivència, la creativitat, l’art, els experiments, la classificació, les matemàtiques, els contes orals i el desenvolupament del llenguatge.
- Els hàbits i les rutines: el ritme, la repetició i la reverència.
- El joc lliure: tipus de joc segons l’etapa del desenvolupament. El risc i els reptes en el joc i l’exploració. Les 5 lliçons del joc lliure.
- El canvi de mirada del rol del docent a l’escola de bosc.
- Els materials adequats i els materials prohibits. La coherència dels materials amb els valors de l’escola de bosc.
- L’avaluació a partir de l’observació, la documentació de fotografies, vídeos, anotacions. La col·laboració amb les altres mestres del grup. Les diferents àrees d’avaluació corresponents a cada edat.
Formadora

Eva Sivill
Educació Primària. Especialista d’Anglès. Pedagogia Sistèmica. Escola de bosc.