
En el següent recurs descobriràs una sessió de ioga guiada per dur a terme amb els mitjans de l’escola, 1r, 2n i 3r. La sessió està guiada per la Gemma Bitriu, experta en ioga.
Per començar volem remarcar que una sessió de ioga amb nens i nenes, sempre és preferible que es pugui fer de manera vivencial. Cada grup i cada alumne/a és diferent i és important que el/la mestre/a, en fer la sessió de ioga, pugui adaptar-se a les necessitats dels infants.
Aquesta sessió de ioga que us proposem, teniu l’opció de veure-la i aprendre-la perquè posteriorment vosaltres pugueu guiar-la a l’aula amb els alumnes o podeu projectar el vídeo perquè els alumnes vagin seguint les instruccions que els donem per la pantalla.
Índex
Recomanacions
En cas que vulgueu que els alumnes segueixin la sessió de ioga amb el vídeo, us fem unes recomanacions:
- Anticipem què farem. Primer de tot, expliquem als infants que faran una sessió de ioga. El fet d’anticipar-los el que faran, els ajuda a estar més preparats per treballar el cos, la ment i les emocions.
- Preparem l’espai. Per fer la sessió de ioga cal que disposem d’un espai ampli, lliure de taules. Cal que els infants se situïn deixant espai entre ells per poder fer les postures còmodament. Si és possible, que cada infant disposi d’una tovallola o màrfega per fer la sessió (opcional)
- Ens descalcem. Per fer la sessió els infants es poden descalçar, per tal de sentir més arrelament a terra i estar més còmodes.
- Apaguem els llums. Per dur a terme la sessió cal crear un ambient agradable a l’aula. Recomanem apagar els llums per gaudir de la llum natural que és més càlida. En la relaxació, al final de la sessió, podem enfosquir l’aula.
- Seguim les consignes. En el vídeo, la Gemma Bitriu, guia la sessió de ioga donant consignes que els nens i nenes han de seguir. El docent cal que vetlli perquè els infants segueixin la sessió i, si cal, pot aturar el vídeo en el moment que ho consideri oportú.
- Respectem als infants. Si algun nen/a no ho vol fer, l’hem de respectar. A vegades els fa vergonya fer-ho davant els companys/es. Altres vegades, en ser el primer cop, mostren desinterès. Estiguem tranquils que segur que amb el temps s’aniran engrescant. Encara que no ho vulguin fer, els demanem que estiguin presents i amb silenci per respecte a la resta de companys/es.
- Ens relaxem. Sempre que sigui possible, el moment final de la relaxació, es recomana que els infants s’estirin a terra i s’enfosqueixi l’aula.
- Compartim què hem sentit. Un cop acabada la sessió, propiciem un espai de conversa en què els infants expliquin què han vivenciat, com s’han sentit, què els ha agradat… Volem que posin paraules al que han vivenciat/sentit al llarg de la sessió.
Amb aquesta sessió de ioga, els infants podran treballar la respiració, disminuir la tensió corporal, millorar els hàbits posturals, reduir l’estrès i connectar ment, cos i emocions. Practicar ioga a l’escola millora el clima a l’aula, potencia la cohesió de grup, possibilita la resolució de conflictes i afavoreix el creixement integral dels infants. Practicar ioga a l’escola també afavoreix l’atenció, la concentració i l’adquisició dels aprenentatges.
Sessió
Mostra de la sessió
Autora del recurs
Gemma Bitriu
Mestra d’Educació infantil. Professora de ioga i especialista de ioga a l’educació. Autora dels contes Puc Fer ioga, CD-AUM i el drac Lam..