
L’escola Bellpuig és una escola pública, d’una línia que es troba al municipi de Sant Julià de Vilatorta, amb identitat catalana, coeducativa, pluralista i democràtica.
Ha anat avançant pedagògicament passant d’una línia més individualista i tradicional a metodologies més innovadores que afavoreixen la cooperació.
A l’escola l’aprenentatge cooperatiu és un segell identitari que està present en el dia a dia i en tots els àmbits del currículum. Utilitzen aquest recurs i metodologia per afavorir la interrelació entre l’alumnat.
Per tal de poder-ho dur a la pràctica, el claustre va rebre la formació i assessorament necessaris. Es va anar introduint gradualment i a dia d’avui ja ho tenen consolidat com a línia de centre.
Hi ha un projecte d’aprenentatge cooperatiu que proposa unes orientacions perquè cada docent pugui adaptar en funció de les necessitats del grup. També hi ha una comissió en representació de l’equip directiu i mestres dels diferents cicles, per dinamitzar, formar els nous mestres i fer un seguiment de la seva aplicació a les aules.
En la xerrada parlem de:
ÀMBIT A
- Les dinàmiques de cohesió de grup que utilitzem per aconseguir que poc a poc els alumnes de la classe tinguin consciència de grup i es converteixin en una petita comunitat amb un bon clima d’aula que afavoreixi l’aprenentatge.
ÀMBIT B
- El treball pre-cooperatiu que duem a terme a P3 i 1r trimestre de P4, on comencem a cooperar per parelles per iniciar-nos en el treball en equip.
- Les estructures cooperatives simples que es poden realitzar en una sessió d’aula i aplicar-se a totes les àrees.
- Les estructures cooperatives complexes, que duren més d’una sessió i es poden aplicar a totes les àrees. A la nostra escola les utilitzem quan fem projectes.
ÀMBIT C
- El treball en equip que entenem com un contingut d’organització i de planificació per aprendre habilitats socials. Utilitzant el quadern d’equip que està estructurat i adaptat a les necessitats de l’alumnat de cada nivell (càrrecs, compromisos, valoració de les sessions i plans d’equip)
ALUMNES QUE PRESENTEN MÉS BARRERES EN L’APRENENTATGE I LA PARTICIPACIÓ A L’EQUIP
- Adaptació d’estructures
- Ajuda a l’equip i a l’laumne/a que presenta més barreres.
- Modelatge.
- Coordinació mestre/a de suport i tutor/a.
Esperem que la xerrada t’agradi i t’aporti moltes idees per aplicar a l’aula 😉
Índex
Xerrada
Descarrega la presentació en PDF
Mostra
Ponents
- Roser Morera
- Eli Dalmau
- Paula Díez
- Alba Dachs
- Anna. S
- Filo Presegué
Escola Bellpuig. Web: https://agora.xtec.cat/ceipbellpuig/