
Un dels aspectes més rellevants a l’hora de prevenir la violència sexual infantil és que les persones i organitzacions que treballen o estan en contacte amb NNA comptin amb espais que garanteixin el seu benestar i la seva seguretat.
Un dels espais més importants de socialització dels NNA, després de la seva família és l’escola. Aquest és un entorn de seguretat per a molts infants i adolescents on creen vincles de molta confiança amb els i les docents. Aquest vincle de confiança és una oportunitat per a molts NNA d’expressar les seves emocions i les seves preocupacions. L’escola sol ser un dels entorns on el NNA pot mostrar signes o pot explicar que pateix violència sexual.
És necessari que els i les docents, coneguin quins són els indicadors per detectar-ho i sàpiguen com actuar davant la sospita o davant la revelació d’un infant o adolescent.
En aquesta xerrada parlarem dels mites que socialment hi ha entorn al fenomen i oferirem eines i estratègies per la detecció de la violència sexual infantil tant pel que fa als NNA que en són víctimes com en relació als que n’exerceixen i donarem pautes d’actuació per als i les docents davant ambdues situacions.
Xerrada
Mostra
Ponents: Meritxell Campmajó i Núria Iturbe
PrevenSI és un recurs especialitzat per a la prevenció de l’abús sexual infantil (ASI) que es tracta de violència sexual contra els infants.
És un projecte innovador a tot l’estat espanyol que neix de la unió entre l’Institut de psicologia forense, l’Associació INTRESS i la Fundació IRES, i com a conseqüència d’un llarg període d’anàlisi del problema i les possibles estratègies per a poder-hi intervenir. La violència sexual infantil és “una responsabilitat col·lectiva, que demana la implicació activa de tota la societat”.
PrevenSI es va posar en marxa al mes de setembre de 2019. Disposem d’una pàgina web i d’un telèfon i un xat d’atenció general especialitzada que dóna resposta a persones que, poden estar patint una situació de violència sexual, persones que sospiten que algú la pot estar exercint o patint, a professionals que necessiten assessorament i a persones que senten atracció vers NNA (nens, nenes i adolescents) i consideren que poden estar en risc d’exercir violència sexual. Des de PrevenSi també oferim formació i supervisió especialitzada per tal de lluitar contra aquest tipus de violència.