
La Lluna ens és ben present al llarg de la nostra vida. «Mira la Lluna!» els diem als infants des de ben petits i la seva imatge entra en la seva quotidianitat i ens la mostren sovint i la dibuixen als cels de nit, quan no es veu el Sol… en les il·lustracions dels contes sovint també només hi apareix en els cels de nit i no sempre en la forma i posició que es correspon. Potser, per tant familiar que ens resulta, no la coneixem prou.
En la xerrada ens plantejem propostes d’investigació sobre la Lluna des de ben petits fins a ben grans.
Com en tot treball d’investigació cal que es donin uns passos perquè el treball sigui significatiu i creï comprensió:
- L’estímul
- L’observació puntual i sistemàtica
- La formulació de preguntes
- El plantejament d’hipòtesis
- El treball experimental
- La recopilació de dades
- La confecció de models
- L’anàlisi de resultats
- La comunicació amb els diferents llenguatges
Ens plantejem el perquè de les fases de la Lluna partint de l’observació i l’orientació en l’espai, la Lluna de dia i de nit, el seu lloc en el cel en cada fase, els eclipsis, la seva morfologia: cràters i mars, models de cràters d’impacte per meteorits, cerca de micro meteorits al pati o al carrer…
La xerrada va adreçada a docents d’infantil, primària i secundària.
Índex
Xerrada
Descarrega el PDF
Mostra
Ponent

Carme Alemany Miralpeix
Mestra, directora i cap d’estudis de l’escola El Roure Gros, de Santa Eulàlia de Riuprimer durant 34 anys. Guanyadora, junt amb els alumnes i companyes de l’escola, de diversos premis de ciència i matemàtiques i promotora d’un model escolar innovador basat en les ciències. Actualment, jubilada i dona suport a la formació de mestres i col·labora amb el Grau en Mestra d’Educació Infantil U. Manresa en la formació de futurs mestres.
- Correu electrònic: carme.alemany.m@gmail.com