
Diversos estudis i notícies recents alerten amb contundència del problema de la davallada d’insectes a nivell mundial. Entendre les interaccions planta-insecte i el procés de la pol·linització, és important per motius molt diversos: ja siguin relacionats amb l’ecologia, la biodiversitat i la conservació com relacionats amb la producció d’aliments. Tot i que no hi ha dades exactes, estudis recents estimen que gairebé el 90% de les plantes amb flor són pol·linitzades gràcies als insectes.
En aquesta xerrada parlarem de com organitzar un itinerari d’investigació per treballar els aspectes relacionats amb la pol·linització i les interaccions planta-insecte. La xerrada ressaltarà tant idees clau com propostes d’activitats per treballar a l’aula.
També es donaran pautes per poder guiar als infants en la seva introducció als processos propis de l’activitat científica: formulació de preguntes, generació d’hipòtesis, obtenció de dades i evidències, establiment de conclusions, i explicacions, argumentació i modelització.
A través de l’activitat científica feta a l’aula es planteja que les nenes i els nens puguin donar resposta a preguntes com:
- Què busquen els insectes que visiten les flors?
- Tots els insectes visiten les flors?
- Com s’ho fan les flors per atraure als insectes?
- Els insectes tenen les seves flors preferides?
- Què passa després que un insecte visiti una flor?
Les activitats proposades estan pensades per dur a terme a cicle mitjà i cicle superior.
Índex
Xerrada
Descarrega el PDF
Mostra
Ponent

Isabel Jiménez Bargalló
Biòloga i mestra d’educació primària, doctora en innovació i intervenció educativa. Actualment, treballo com a docent i investigadora freelance a la Universitat de Vic i a la UOC i realitzant assessoraments i materials didàctics per diverses institucions tant catalanes com d’àmbit internacional.