
En aquesta sessió expliquem diferents propostes que hem fet a l’escola per a treballar les plantes a partir de les sortides regulars que fem a l’entorn proper.
Es tracta de propostes senzilles, que es poden realitzar amb materials quotidians i que permeten treballar les plantes en i amb tots els sentits i abordar el seu estudi de manera interdisciplinària.
Les propostes sovint provenen de preguntes habituals com: “Quina és aquesta flor?”, “M’he punxat amb allò!”, “En puc agafar; a casa en mengem?”, “Per què es diu rogeta si no és vermella?”, “Respira?”, “Això enganxa!”, “Però una planta i un arbre són el mateix?”.
A partir d’aquestes propostes fem una repassada a:
- Què són les plantes.
- Com funcionen.
- Com les podem classificar.
- Quin és el cicle de vida de les plantes.
- Quins són els ritmes estacionals de les plantes.
- Quina és la biodiversitat autòctona i els factors que l’afecten.
- Quina utilitat han tingut i tenen les plantes per a la humanitat….
Sortir de manera regular pels volts de l’escola ens permet viure en primera persona el pas del temps, els canvis estacionals i aprendre, a poc a poc, a observar i conèixer millor l’entorn tant natural com social.
Tot i que es tracta de propostes que han estat realitzades amb alumnat d’educació primària, poden adaptar-se a educació infantil i fins i tot a secundària.
Índex
Xerrada
Descarregables en PDF
Mostra
Ponent

Begoña Vendrell Simón
Professora d’ESO i Batxillerat a l’Escola Sant Gregori de Barcelona, on hi coordina les ciències experimentals i on ha desenvolupat i realitza un programa de Forest School. És llicenciada en Biologia i en Antropologia Social i Cultural per la UB, i després de fer estudis de postgrau tant en l’àmbit de les Ciències del Mar com de l’Antropologia i l’Etnografia i de treballar a l’Institut de Ciències del Mar com a investigadora predoctoral i realitzant nombrosos projectes de divulgació.