
El món es transforma davant nostre, generant reptes i oportunitats sense precedents.
Per això, Nacions Unides ha establert l’Agenda 2030 i els seus 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible: una crida urgent a l’acció conjunta per fer indissociable progrés, sostenibilitat, justícia i Drets Humans.
No podem parlar d’educació de qualitat si no preparem els infants i joves per donar resposta als reptes individuals i col·lectius del món en què vivim.
En la xerrada parlem de quins plantejaments pedagògics faran possible el desenvolupament de les competències clau necessàries per a promoure el desenvolupament sostenible.
Una educació de qualitat que sensibilitzi i capaciti:
- Exigeix un canvi d’enfocament: de l’ensenyament a l’aprenentatge.
- Promou la comprensió del món complex en el qual vivim i les competències necessàries per tal de comprometre-s’hi de forma constructiva i responsable.
- Demana una pedagogia transformadora i orientada a l’acció.
- Promou l’aprenentatge autònom, la participació i la col·laboració.
- Orienta l’aprenentatge a la resolució de problemes i la interdisciplinarietat.
- Connecta tots els espais i temps educatius.
Parlem de la importància d’adoptar currículums competencials i metodologies de treball globalitzat que plantegin als alumnes més preguntes que respostes, i que superin el model prescriptiu d’assignatures i continguts compartimentats.
Com més competencial el currículum, com més personalitzat l’aprenentatge, més empoderament hi ha a través del pensament crític, la creativitat, la capacitat de donar resposta a problemes complexos, i, per tant, més enfortiment de la ciutadania compromesa.
Parlem també de la importància que l’escola i l’institut connectin els fets de cada dia al centre i el seu entorn amb els reptes globals de la humanitat i del planeta, com a font d’aprenentatge per a l’adquisició de les competències per a la sostenibilitat i la ciutadania global, contribuint a la construcció d’un món millor.
Índex
Xerrada
Descarrega la presentació en PDF
Mostra
Ponent

Catesco
Catesco és una associació que promou els valors i accions de la UNESCO a la societat catalana i, alhora, vol contribuir a fer que la societat catalana participi en el diàleg internacional de la UNESCO i del sistema de Nacions Unides, per tal de sumar a través del diàleg, l’educació, la cultura i les ciències a la convivència harmònica entre totes les persones i de tots els pobles i amb la natura.
- Marina Gay, directora de Catesco.