
Tots els sistemes vius es relacionen, des dels éssers vius unicel·lulars que responen a la llum o la salinitat, fins als ecosistemes en els quals gràcies a aquesta funció es produeix la floració o la migració de les aus. Sense aquesta funció no seria possible la supervivència.
La funció de relació és la menys intuïtiva a l’hora d’explicar com es duu a terme, per contrast amb les de nutrició i reproducció, que tot l’alumnat té clar que són pròpies de tots els éssers vius.
A més, sovint, es tendeix a promoure per separat l’aprenentatge dels sentits, el sistema nerviós i l’aparell locomotor, quan per poder explicar com els éssers vius es relacionen, cal entendre com aquestes ‘parts’ s’interrelacionen per captar estímuls, per processar-los i per donar respostes, és a dir, per relacionar-se amb d’altres i amb el seu entorn.
Per tant, el seu aprenentatge no és quelcom simple, requereix temps i propostes didàctiques diferents de les habituals. Ens caldrà començar des de ben petits i anar progressant en el seu coneixement al llarg dels anys escolars.
En la xerrada ens centrarem en:
- Les idees clau que cal tenir presents quan treballem la funció de relació, a partir d’analitzar com ho fan alguns tipus d’éssers vius (també nosaltres, els humans), i pensar en què els entra i què els hi surt, i què passa entre allò que ha entrat i el que ha sortit.
- Possibles bones preguntes i exemples d’activitats per ajudar als infants a orientar la seva mirada, acció i pensament al voltant de:
- Com es capten els estímuls: que poden ser externs (a través dels diferents sentits), o interns (per exemple, quan ens porten a reconèixer que tenim set o gana).
- Com es processen (de manera diferent segons els tipus d’éssers vius)
- Quins tipus de respostes donen i com es donen.
La xerrada va adreçada a mestres de primària.
Índex
Xerrada
Descarrega el PDF
Mostra
Ponent

Teresa Pigrau Solé
Va treballar com a mestra a les escoles “Font d’en Fargues” i molts anys a “Coves d’en Cimany” de Barcelona. Durant un any al secretariat del “Consell Escolar de Catalunya”. Posteriorment, va formar part, durant quatre anys, de l’equip coordinador dels formadors d’infantil i primària, del CESIRE-CDEC (Centre d’Innovació i experimentació en ciències). És membre de l’equip d’investigació de ciències a Infantil i Primària de l’ICE de l’UAB.
- Correu electrònic: tpigrau@gmail.com
Enllaços:
- Web Tresor de recursos
- Web Cesire.