
Els microorganismes són un ampli grup d’organismes unicel·lulars que poden viure en diferents ambients. La gran majoria són inofensius i fins i tot beneficiosos, altres causen infeccions i malalties.
La relació dels humans amb els microorganismes es va iniciar fa segles, juntament amb la domesticació dels animals grans, també es van anar domesticant els microorganismes per a la producció i conservació de diferents tipus d’aliments com el pa, la cervesa, el vi, la carn o la llet .
Treballar amb microorganismes als centres educatius pot semblar tot un repte, ja que ens podem trobar davant diferents situacions:
- No sabem on trobar-los.
- No disposem d’infraestructures adequades per treballar-hi.
- El material de laboratori és costós i de vegades no sabem on el podem obtenir.
- No sabem com mantenir condicions d’esterilitat.
- No sabem com identificar i treballar amb aquests organismes microscòpics.
- Desconeixem a través de quines activitats i experiments els podem treballar a l’aula.
L’objectiu d’aquesta xerrada és:
- Oferir una petita guia per solucionar o minimitzar aquests problemes.
- Donar orientacions de com podem treballar de manera experimental i vivencial els microorganismes a les classes de ciències.
- Compatir propostes d’activitats pràctiques indagatòries per als docents amb materials assequibles a tots els centres educatius.
Índex
Xerrada
Descarrega la presentació en PDF
Mostra
Ponent

Cristina Valls Bautista
Llicenciada en biologia per la Universitat Autònoma de Barcelona i doctora en biologia por la Universitat de Lleida. Professora del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la Universitat Rovira i Virgili en l’àrea de la didàctica de les ciències experimentals i en el màster de formació del professorat.