
Els minerals ens criden l’atenció pels seus colors i les seves propietats. Però, tots brillen? Tots són petits?
És cert que els minerals són materials molt atractius, raó per la qual motiven molt als estudiants, i faciliten un bon aprenentatge, però aquesta no és la raó principal per ser treballats a l’aula.
Els minerals:
- Són elements naturals, per tant, els mateixos alumnes els poden trobar i identificar-los.
- Són materials de composició senzilla, amb propietats fàcils d’observar i molt constants, és a dir, immutables, doncs, es poden conservar a l’escola indefinidament sense que canvi en les seves característiques originals.
- I el més important, són imprescindibles per a la nostra societat tecnològica, la major part dels objectes que ens envolten procedeixen de la transformació de minerals o roques, per tant, és fonamental aprendre a identificar-los per conèixer el nostre entorn.
A l’escola o l’institut, els minerals són recursos útils per fer ciències, ja que a partir d’ells s’hi treballen un conjunt de procediments com ara l’observació, la mesura, la comparació, la identificació, la classificació, la inferència, la verificació, l’aïllament de variables, l’experimentació, i la comunicació de resultats.
En aquesta xerrada parlem de:
- Com podem identificar les propietats essencials dels minerals, observant les principals propietats òptiques, químiques i mecàniques, amb petits experiments.
- Com podem identificar diferents minerals a través de l’observació de les seves propietats mitjançant claus dicotòmiques.
- Com podem fer els nostres minerals amb cristal·litzacions.
En la xerrada prenem consciència que els minerals són recursos finits.
Les activitats proposades estan pensades per dur a terme a primària i secundària.
Índex
Xerrada
Descarrega el PDF
Mostra
Ponent

Íngrit Soriguera
Llicenciada en Geologia i en Ciències Ambientals, doctora en Didàctiques Específiques, professora i divulgadora de les Ciències de la Terra, amb passió des de Geòleg.CAT. Actualment treballa a l’àrea de Didàctica de les Ciències a la UB i professora a l’Educació Secundària.