
Afrontar un projecte científic a una aula de primària no és una tasca fàcil, ja que moltes vegades, com a docents, creiem que no dominem amb seguretat els continguts a tractar, o no sabem quina metodologia emprar o, simplement, ens falta temps per crear un projecte amb sentit.
En aquesta xerrada, a partir d’una experiència d’aula, l’Irma Drné ens explica com dur a terme l’ensenyament i aprenentatge del cos humà a Cicle Inicial, tot i que també es pot extrapolar a altres cicles.
Específicament es tracta el camí dels nutrients usant la narració com a fil conductor perquè els infants creïn la seva pròpia història a partir de maquetes fetes amb material de desús fàcil de trobar per a qualsevol mestre o mestra.
Amb aquest projecte, els i les alumnes no només aprenen com funciona l’aparell digestiu, sinó que el connecten amb altres aparells i sistemes per arribar a conèixer realment com funcionem per dins.
A més, seguint la metodologia de modelització aprenen a investigar, a treballar en equip, a fer-se preguntes i hipòtesis… En conjunt, aprenen un mètode útil per a tota la vida.
Les idees científiques que es tracten en l’experiència que es presentarà són les següents:
- Els aliments estan constituïts per uns nutrients bàsics: glúcids, lípids i proteïnes.
- Al tub digestiu, des de la boca fins a l’intestí prim, es donen diversos processos per digerir els aliments.
- Als intestins s’absorbeixen els nutrients i són transportats cap a la sang.
- El sistema circulatori és l’encarregat de distribuir els nutrients per tot el cos.
Índex
Xerrada
Accedeix a la presentació
Mostra
Ponent

Irma Darné
Mestra d’Educació Primària a l’Escola Vedruna de Ripoll. Col·laboradora i formadora a la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació.