
Són molt freqüents les notícies relacionades amb la Terra i els seus canvis: inundacions, esllavissades, erupcions volcàniques, terratrèmols, minerals i recursos necessaris a la vida quotidiana, preservació de paisatges que formen part del nostre patrimoni natural, etc…
Aquestes notícies són una oportunitat per adonar-nos que la geologia és a tot arreu, fer-nos preguntes i iniciar el procés de construcció d’explicacions dels canvis geològics, que no és senzilla.
La dificultat principal consisteix a aprendre a pensar en més variables que no les que s’observen directament. Per exemple, quan observem un canvi, com pot ser una riuada, la causa no es pot reduir a una pluja molt intensa, sinó que també hi pot influir el tipus de terreny, de relleu i de recobriment vegetal, així com l’ocupació humana.
En la xerrada parlem de:
- L’aigua a la natura i a la ciutat:
- On la podem trobar.
- Com ha arribat al lloc on és.
- Com va d’un lloc a un altre.
- Quins canvis provoca en el medi el seu moviment.
- Quina energia els genera.
- Com en podem fer un ús sostenible, etc.
- Canvis lents. El cas del còdol
- Canvis ràpids. El cas dels volcans
La xerrada va adreçada a mestres de primària.
Índex
Xerrada
Descarrega el PDF
Mostra
Ponent

Conxita Márquez Bargalló
Geòloga, mestra i doctora en Didàctica de les Ciències (UAB). Mestra de Primària i de Secundària en diferents centres públics. Actualment professora UAB. Membre de l’equip impulsor del GRUP LIEC. Interessada en la recerca sobre el llenguatge amb relació a l’aprenentatge científic, i sobre la formació del professorat. Ha desenvolupat projectes d’innovació curricular i col·labora habitualment amb l’ICE de la UAB, amb el CESIRE, Centres de recursos i amb el Departament d’Educació.