
Al llarg dels darrers set anys s’ha triplicat el nombre d’alumnes amb diagnòstic de Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) en les aules ordinàries d’ensenyament obligatori.
Actualment, la prevalença de l’autisme en el nostre territori se situa, aproximadament, en 1 de cada 81 individus. Les dades també posen de manifest que un de cada quatre alumnes amb necessitats específiques de suport educatiu té un diagnòstic de TEA.
Aquest considerable augment de l’alumnat amb TEA fa imprescindible que, ara més que mai, els diferents professionals de l’educació rebin la formació necessària per dissenyar les respostes educatives, especialitzades i individuals que garanteixin als alumnes amb TEA l’accés a una educació inclusiva de qualitat.
L’atenció educativa a les necessitats específiques dels alumnes amb TEA esdevé un gran repte, ja que les persones amb aquesta condició no tenen el mateix grau d’afectació ni les mateixes característiques, existint una gran heterogeneïtat, sense oblidar que per sobre del trastorn, existeixen les característiques de personalitat de cada individu.
El que sí que solen compartir és que tenen:
- Dificultats en la comunicació social
- Alteracions sensorials
- Dificultats evidents per a relacionar-se amb les altres persones (poden presentar comportaments inadequats per context i/o persona)
- Un estil cognitiu i de pensament diferent, molt lògic, concret i literal.
- Patrons d’interès i conducta restringits i repetitius
En aquesta xerrada expliquem:
- Què és el Trastorn de l’Espectre Autista?
- Quines característiques presenten els alumnes amb TEA?
- Quins tòpics i estereotips existeixen entorn els alumnes amb TEA?
- Quins senyals d’alerta ens poden ajudar a detectar un alumne TEA?
- Quines necessitats presenten els alumnes amb TEA en els centres educatius?
- Quines estratègies d’intervenció afavoreixen la inclusió dels alumnes amb TEA?
La xerrada va adreçada a mestres i professors d‘infantil, primària i secundària.
Índex
Xerrada
Descarrega el PDF
Mostra
Ponent

Cristina Bonfill
Cristina Bonfill. Psicòloga i coordinadora del Servei de Psicologia de l’Associació TEA-Asperger d’Osona
L’Associació TEA-Asperger d’Osona és una entitat sense ànim de lucre que va ser creada l’any 2010 per un grup de pares i mares amb fills amb aquest trastorn, amb el propòsit principal de cobrir les necessitats a la comarca d’Osona i millorar la qualitat de vida d’aquestes persones i la de les seves famílies.