
Tot i que l’evolució biològica és un dels paradigmes fonamentals de la biologia, el tractament que en fem a escoles i instituts no ajuda gaire a la seva comprensió, ja que s’estudia al marge del lloc on succeeix, els ecosistemes.
De fet, als currículums, no s’estudia evolució fins a 4t d’ESO, com a optativa, i no és fins a batxillerat que es tracta a l’opció biosanitària.
Però, tant a primària com a secundària, els estudiants han d’agrupar els éssers vius segons semblances i diferències, han de raonar com és que hi ha éssers vius que només es troben en un ambient i no en un altre? i fins i tot se’ls parla de noves espècies i d’extincions d’unes altres, de les adaptacions.
Com podem donar-los respostes coherents sense parlar de l’evolució per selecció natural!
És per això que proposem una nova manera de treballar el tema de manera integrada amb l’ecologia, i així ajudar a evitar, en la mesura del possible, concepcions adaptacionistes (ex: si el ossos polars no tenen gaire neu, canviaran i faran més pèl marró) i finalistes (ex: els eriçons tenen punxes per defensar-se).
Això ens hauria de permetre el seu tractament des de la Primària fins al Batxillerat.
En la xerrada expliquem una activitat, molt senzilla, feta especialment per tractar el tema de l’evolució biològica, a partir de les interaccions dels éssers vius a l’ecosistema.
La xerrada va adreçada preferentment a professorat de secundària.
Índex
Xerrada
Descarrega el PDF
Mostra
Ponent

Mariona Domènech
Llicenciada en biologia, professora de secundària, col·laboradora del Màster de Professorat de Secundària. Membre del Grup Liec i del Cesire de Ciències.
- Correu electrònic: mdomen11@gmail.com