
Charles Darwin deia que no és l’espècie més forta la que sobreviu, ni la més intel·ligent, sinó la que respon millor als canvis. Però com es respon als canvis?
En tots els ecosistemes, els organismes competeixen entre ells per recursos, aliments, espai…
Quan es produeix una pertorbació (canvi de temperatura, orientació, dessecació…) els éssers vius, que en les noves condicions tinguin més probabilitat de reproduir-se, passaran els seus gens a la generació següent. Si les condicions es mantenen, el canvi s’estendrà a tota la població, arribant així a establir-se com una nova espècie.
En aquesta xerrada us presentem una proposta amb la qual, a partir de jocs, anàlisi de textos i presentació de situacions reals, l’alumnat anirà treballant la relació entre ecosistema, pertorbació i canvi. Tot aquest procés portarà a una construcció col·lectiva i no finalista de la idea d’evolució.
A la xerrada parlem de:
- Com és que les zebres tenen ratlles?
- Un mar de meduses. Funcionament d’un ecosistema
- Els dragonets i tèrmits gegants. Un cas d’evolució ràpida
- Construcció de jocs d’evolució
La xerrada va adreçada a mestres de primària.
Índex
Xerrada
Descarrega el PDF
Mostra
Ponents

Núria López Rebollal
Mestra de primària jubilada. Els últims anys ha treballat al CESIRE com a tècnica d’educació en l’àmbit científic i tecnològic. Ha participat en la redacció de les competències bàsiques de Coneixement del Medi. Ha format part del grup “El Medi”, sent coautora del llibre “Medi_STEM, una mirada que integra”. Assessora i formadora Magnet.
- Correu Núria: nlopez@xtec.cat

Sandra Memminger Ruiz
Mestra i cap d’estudis de l’escola Tanit de Santa Coloma de Gramenet on ha desenvolupat projectes científics amb aliança amb el ICM (projecte Magnet). Actualment, treballa com a tècnica docent al CESIRE.
- Correu Sandra: smemming@xtec.cat
Enllaços:
- Web Cesire: https://serveiseducatius.xtec.cat/cesire/arc/